Make your own free website on Tripod.com

   

   ZNAČENJE GOLOSJMENJAČA

    * U građevinarstvu - budući da večina golosjemenjača čini crnogorične ili mješane šume, njihovo se drvo koristi u građevinarstvu, a u zemljama gdje su rasprostranjene, i kao sirovina za celulozu (npr. u Švedskoj)

   * U farmaciji - pripadnici porodice borova i čempresa odlikuju se velikim sadržajem smole koja je ljekovitih svojstava te se primjenjuje u liječenju dišnih oboljenja. U farmaceutske se svrhe koriste naročito iglice borova, smreke i jele. Pupuljice obične borovnice imaju primjenu i u kulinarstvu te u proizvodnji džinai drugih žestokih aromatičnih, ali u izvjesnom smislu i ljekovitih napitaka. Svoje mjesto u farmaciji nalaze i kositrenice (preparat efedrin), a također i ginko.

   * U hortikulturi - u našim uvijetima najveće značenje imaju četinjače. Čovjek je uzgojio i mnoge odlike koje rese brojne perivoje, okućnice i vrtove. Među najpoznatije perivoje u Hrvatskoj spada perivoj ˝Opeka˝ u Vinci kraj Varaždina, ali su vrlo sadržajni i brojni perivoji uz srednjovjekovne dvorce u Hrvatskom zagorju. Kao posebno zaštićeni objekti prirode u nas su višestoljetni čempresi uz samostan u gradu Hvaru i u Čari na otoku Korčuli.

 

povratak na predhodnu stranicu