Make your own free website on Tripod.com

  

    * Porodica ljiljani

  Tipična je za cijeli razred jednosupnica. Osim brojnih vrsta vrlo naočitih cvjetova - različiti ljljani, tulipan, zumbul, đurđica i dr. ovamo pripadaju i različite vrste luka - češnjak, luk, poriluk i dr.

  Porodica ljiljana obuhvaća vrlo različite biljke : ljiljan zlatan (slika a.), ugrožena vrsta hrvatske flore i preslica (slika b.), koja ima sitne cvjetove u grozdastom cvatu.

 slika a.

slika b.

    

     * Porodica trava

   Sve vrste prilagođene su oprašivanju vjetrom. Trave rastu na otvorenim mjestima koja su naročito izložena vjetrovima. Izgrađuju travnjake, među kojima razlikujemo prirodne i one, koji se razvijaju (najčešće krčenjem šuma) i održavaju pod utjecajem čovjeka. Prirodni travnjaci zauzimaju vrlo velike površine na svim kontinentima, u njihovim središnjim dijelovima koji se odlikuju suhom klimom. Na euroazijskom području to su stepe, u Sjevernoj Americi prerije, u Južnoj Americi pampasi, a u Africi savane. Takvi su travnjaci vrlo cjelovite životne zajednice u kojima je biljni i životinjski svijet tijesno povezan. Pod utjecajem čovjeka razvili su se travnjaci koje poznajemo kao pašnjake - održavaju se ispašom i livade - održavaju se košnjom.

 

 

povratak na prethodnu stranicu